Fenix pyöränvalo halvempi ja kalliimpi -käyttökokemuksia

Koittaa vuodenaika jolloin valoa ei ole riittävästi missään eikä milloinkaan. Hyvää pyöränvaloa on ilo käyttää säkkipimeillä poluilla tai ihan vaan arkikäytössä työmatkapyöräilyssä. Pistin kolme Fenix:in tekemää valoa rinnakkain testiin ja tässä lopputulos.

Ympärivuotisia pyöräilijöitä löytyy taloudesta kaksi kappaletta, mutta vain yksi kunnon dedikotunut pyöränlamppu. Ratkaisu löytyi kun alennuksesta mukaan lähti Fenixin bc25r 600lumenin sisäisellä akulla varustettu pyöränlamppu. Vuoden päivät on tullut jo käytettyä tekokkaampaa kahdella linssillä varustettua bc30r:ää. Hintaa bc25r olikin reilut pari kertaa vähemmän n. 50e vs. bc30r n. 130e. Ominaisuuksissakin on eroa kalliimman eduksi tietenkin, isompi akku, metallinen rakenne, kaksi linssiä, akun varauksen näyttö ja “kauko-ohjain”. Fenixin toinen pyöränlamppu tuli syystä, että molempiin käy sama teline, joten lamppujen vaihtelu ristiin onnistuu kätevästi. Verrokiksi otin noin 50-60e 1000lumenin taskulampun Fenixiltä jolla onkin jo muutama vuosi ikää, mutta toimii moitteettomasti. Taskulampulle on Fenixin oma tarrakiinnitteinen “tankoteline”, ja se onkin ajanut ajoittain pyöränvalon virkaa. Taskulamppu pyöränlamppuna on tyhjää parempi, mutta pieniä etuja varta vasten pyöräilyyn tehdyillä lampuilla kuitenkin on.

Fenix BC30R

Kahdella linssillä varustettuna ja sisäisellä 5200mah akulla. Käyttöaika täydellä teholla noin 2h. Kahdella linssillä valoalueet ovat tasaisempia ilman suurempia varjoalueita ja valokeila on leveä sekä pitempi kuin yhdellä linssillä. Lampun päällä LCD näyttö jossa näkyy akunvaraustaso sammutettuna ja käytettäessä käyttöaika tunteina ja minuutteina, erittäin kätevä toiminto ja suht hyvin paikkaansa pitäväkin vielä! Langallinen kahden napin kaukosäädin tankoon jolla voi käynnistää ja sammuttaa lampun sekä säätää tehoa, toisella napilla saa “boostin” jolla voi väläytellä valoa tai max. 20sekunniksi täydellä 1800lumenin teholla valaista. Telinettä voi säätää 30 astetta oikealle ja vasemmalle, sopii kaiken kokoisiin tankoihin mukana kaksi kumi inserttiä telineeseen.

PÄIVITYS 8.9 -22

Vajaan kolmen vuoden satunnaisen käytön jälkeen Fenix BC30R V2 lamppu on saavuttanut tiensä pään. Lampusta hajosi latausportti, joka on mallia micro-USB. Lamppu ollut oikeastaan syksy-talvi käytössä ja varustettuna langallisella kauko-ohjaimella(micro-USB), tämän irroittelu ja kiinnittäminen on varmasti nopeuttanut latausportin hajoamista. Kysyin maahantuojalta lampun takuusta joka on 2v, joten se on mennyt umpeen., Lamppu on mahdollista korjata noin 90e hintaan. Uutena lamppu maksaa noin 130-140e. Koska lamppu on varustettu heikolla micro-USB liitännällä, en tule korjauttamaan lamppua koska sama tilanne on edessä 2-3 vuoden päästä. EN SUOSITTELE tätä 140e lamppua joka on ostettu fenixvalaisimet.fi;stä. Jos tämän tyylinen tehokas lamppu on hakusessa, lisätkää kriteereihin että se on erillisillä akuilla. Fenixillä takuu on silloin 5 vuotta ja lataus onnistuu ulkoisesti.

Fenix BC25R

Yhdellä linssillä varustettu ja sisäisellä 2600mah akulla, lataus tapahtuu microUSB liitännän kautta. IP66 luokilteltu sään kestävyys, rakenne jämäkkää muovia. Linssissä on Cut-Off tekniikkaa joka rajaa valon tehokkaasti niin että se ei häiritse vastaan tulevia. Täydellä teholla käyttöaika reilu tunti(pikku pakkasilla). Päällä pienet siniset ledivalot indikoimassa akun varausta. Molemmista lampuista löytyy myös huomio vilkkumoodi. Yhdellä napilla hoidetaan valaisutehon säätö sekä sammutus.

Käytännössä

Alkujaan todettava että pienempi BC25R yllätti keilan laajuudella eikä kirkkauskaan ole mielettömän paljoa BC30R jäljessä. Hinta-laatu-ominaisuudet mielestäni 50e pyöränlampuksi erittäin kohdillaan. Lamppu toimii säässä kuin säässä ja on miellyttävän kokoinen/painoinen joten kulkee kauppareissuilla takin taskussa huomaamatta. Säkkipimeillä poluilla kun vauhtia tulee tarpeeksi niin keilan pituus BC25R ei mielestäni riitä enää jolloin tarvitaan tehokkaampaa BC30R:ää.

Isompi akku joka kestää hyvän pituisen lenkin. Kauko-ohjain jolla voi tilanteen mukaan säätää nopeasti valotehoa, säästäen akkua. Pitempi valokeila, mutta samalla leveä. Ja enemmän valoa. Näillä ominaisuuksilla BC30R vie voiton pimeillä poluilla.

Kyseessä kaksi hieman eri tyyppistä ja hintaista valoa, halvempaa BC25R voin suositella varauksetta. Kalliimpaa BC30R pitääkin jo hetki miettiä tarvitseeko noin tehokasta ja isommalla akulla varustettua lamppua. Hintansa arvoinen BC30R on kyllä, mutta ei ehkä ihan jokaiselle suositeltava korkeahkon hinnan takia. Jos ympärivuotinen polkujen polkeminen on harrastus niin silloin ehdottomasti, satunnaiselle polkijalle riittää mainiosti halvempi BC25R.

Taskulamppu UC30 toimii ihan hyvin jos ei muuta ole saatavilla, kovemmassa menossa tarrakiinnitteinen tankoteline vaatisi hieman kitkaa telineeseen, lamppu löpsäteli alaspäin kivikkoisella ja juurakkoisella polulla. Lähelle valoa ei ohjaudu paljoa, mutta kauas sitäkin enemmän.

Kuvien tulkintaa

Kuvista käy ilmi että Fenix UC30 taskulampun valokeila on kartiomainen ja ulottuu pitkälle. Fenix BC25R valokeila verrattuna BC30R on hieman tehottomampi. Sitä en tosin saanut kuvattua että BC25R leikkaa valon kuin veitsellä vaakasuunnassa joten “Cut Off” tuntuu toimivan. Valokeila on kolmiomainen, ja varjoalueita on siellä täällä. BC30R valaisee leveästi ja keskellä on pallomainen kirkkaampi kohta, joka auttaa luomaan näkyvyyttä pitemmälle. Vastaan tulijoille BC30R ei välttämättä ole mukava ilmestys, täydellä teholla, vaikka linssit pitäisikin olla suunnattu niin ettäi häikäisyä pyritty vähentämään.


Previous
Previous

Tenba Axis 20l -kamerareppu

Next
Next

Mammoth 2 Stage Anyvalve -paras pyöränpumppu?