Mistä vettä pidemmillä retkillä? Veden puhdistin - Grayl Geopress Purifier

DSC_4949.JPG

Grayl Geopress Purifier

Käyttökokemuksia vuoden käytöllä…

Muutama vuosi takaperin aloimme miettimään pitempää, yhden yön yli retkeä poikiemme kanssa jotka silloin olivat noin 4-6 vuotiaita. Käytännössähän tämä tarkoitti sitä, että pojilla matkassa mukana kevyet reput ja suurimmat kantamukset olivat minulla ja paremmalla puoliskolla. Ostimme isohkon juomarakon, olisiko ollut noin 6litrainen ja mukana kulki vielä lisävettä pullossakin. Voin muistaa kuinka 35l ja 45l reput pullistelivat liitoksissaan, kun lähdimme reissuun, nämä reput olivat minun ja vaimon yhden yön yli rinkat joita oli käytetty ajoittain päiväreppuina poikien kanssa reissatessa. Muistan, että molempien reput painoivat telttoineen ja kaikkineen ruokineen yms. päälle 20kg. Fjällrävenin reput kesti kurituksen ja ovat vieläkin kovassa käytössä. Jos vain olisi tiennyt paremmin silloin, lämpimänä kesäkuukausina vesi ei riittänyt meille neljälle kuin nipin napin.

Tästä ja seuraavista reissuista oppineena, kun tunturipurojen raikasta vettä ei ole saatavilla joka paikassa. Varsinkaan Etelä-Suomessa päin, eikä käytännössä vesipisteitä ole kansallispuistoissa kuin siellä täällä. Yllättävän paljon sitä vettä kuluu, juomiseen, ruoan laittoon ja kahvitteluun parin päivän aikana neljällä henkilöllä.

Viime kesänä tähän kaikkeen löytyi aikansa jahkailtua ratkaisu, siis onhan näitä ollut paljolti tarjolla, mutta ensimmäinen vedenpuhdistin saapui meille käyttöön, kun yön yli retki läheni ja valitussa retkipaikassa ei ollut juomavedeksi kelpaavaa kaivoa.

Kokemuksia vuoden käytöllä niin kahdestaan kuin nelistäänkin Grayl Geopress Purifier:stä.

Ensimmäisenä koko ja paino. Geopressin halkaisija on noin 8.5cm, käteen tuntuu saman paksuiselta kuin 1,5l kivennäisvesipullo. Painoa tyhjänä 450g. Voisin käsituntumalta sanoa, että tätä saisi kohdella kaltoin ja selviäisi silti vielä seuraavallekkin reissulle. Muovi josta Geopress on tehty tuntuu siis erittäin kestävältä. Lenkki josta puhdistimen voi kiinnittää reppuun killumaan on kestänyt kahdella sormella vetämistä suodattimen sisältä ja hyvä niin koska voimaa joutuu tämän kanssa jonkun verran käyttämään.

Veden puhdistus on helppoa ja mielestäni suht nopeaa, mutta…

Voimaa joutuu käyttämään suhteellisen paljon, kun vettä puristaa suodattimen läpi, aikuiselle ei luulisi olevan ongelmaa tässä, mutta yllätti kuitenkin voima määrä mitä joutuu käyttämään. Käytännössähän voi kahdella kädellä pidellä suodattimesta kiinni ja omalla painollaan hartiolla painaa veden puhtaaksi.

Olemme ottaneet vettä usealla reissulla suoraan monista järvistä ja lammista. Toistaiseksi ainakin olemme selvinneet ilman mitään oireita, että vesi ei olisi ollut juomakelpoista. Mielestäni veden maku on ollut täysin neutraalia. Yleensä joudumme suodattamaan kerralla useamman pullollisen vettä ja tälläiseen käyttöön tämä sopii hyvin.

Suolapitoista tai sinileväistä vettä EI SAA suodattaa. Suodatin ei poista sinilevän myrkkyä vedestä!

screen.png

Valmistajan sivuilta lista epäpuhtauksista joita poistaa tai suodattaa vedestä.

Suurin filtterin kestoon vaikuttava tekijä on vesi joka sisältää paljon suodatettavaa humusta. Filtteri tukkeutuu nopeammin tällöin.



Yksin liikkuja voisi ehkä harkita kevyempää pillimäistä filtteriä joka ruuvataan vesipulloon kiinni. Nelihenkisellä perheellä Grayl Geopress Purifier on ainakin toiminut hyvin, käyttö on yksinkertaista ja tuotteen laatu tuntuu hyvältä.

Miksi Grayl Geopress Purifier?

Käyttö ja rakenne tuntui yksinkertaiselta ja toimivalta. Suodattaa ja puhdistaa ehkä markkinoiden parhaiten hintaansa nähden. Samassa juomapullo missä kuljettaa vettä, meille tämä hyvä puoli koska useampi veden käyttäjä mukana matkassa. Filtterien saatavuus hyvä Suomessa ja luotettavista retkeilyalan liikkeistä. Hinta oli kohtuullinen noin 100e.

Joitain arvosteluja olen lukenut, että filtteri on tukkeutunut muutaman käytön jälkeen. Toisaalta kuulemani mukaan näissä oli joskus ollut viallinen erä suodattamia. Omani ostin Partioaitasta viime kesänä, käyttökertoja arvioisin filtterille tulleen tänä aikana noin 40-50 suodatusta. Aika näyttää kuinka pian filtteri todellakin tukkeutuu ja uuden aika on edessä. Filtterin vaihto on helppoa, vain ruuvataan irti ja uusi tilalle. Hintaa tälle on noin 30e ja saatavuus tällä hetkellä hyvällä mallilla mm. Varuste.net ja Partioaitta myyvät näitä.

Reissun jälkeen

Kun reissu on ohi ja on aika huoltaa tavarat. Olen vesijohtovedellä huuhtonut puhdistimen osat ja suodattimen läpi puristanut kloorattua vesijohtovettä. Tämä on vain minun oma proseduuri, eikä tämä ole välttämättömyys. Kun säiliö on tyhjä olen pusertanut vielä kerran suodattimen läpi ilmaa jolloin suodattimesta on tullut vielä viimeiset “pohjalliset”. Lopuksi osat irrallaan kuivumaan ja odottamaan seuraavaa reissua.





Previous
Previous

Bergans Trysil - 2 hengen tunneliteltta

Next
Next

Helle Alden - Puukko Norjasta - Video esittely