Bergans Trysil - 2 hengen tunneliteltta

Lyhyt esittely ja kokemus testiyön jälkeen tässä norjalaisvalmistajan tunneliteltassa. Meillä on pari telttaa joiden käyttö määräytyy lähteekö matkaan 2 vai 4 henkilöä. Aiemmin käytössä oli Halti Vaelluskupoli 4 Pro. Hommasimme tämän tilalle Hellsport Fjellheim 4 Camp teltan joka oli painoltaan suunnilleen samoissa mitä Halti, mutta tilaa on ”ruhtinaallisesti” enemmän.

Joten 1-2 hengen reissuihin tuli hankittua tämän Trysil teltan ja Vaelluskupoli sai lähteä, kun oli turhan painava ja isohko kahdelle hengelle. Teltan vaihtoa vauhditti myös Bergans joka on merkkinä kuitenkin ”OK” laatuinen, ainakin omien mielikuvien mukaan.

Teltan mukana tulee alumiiniset värikoodatut telttakepit ja alumiiniset kiilat jotka ovat perinteisen muotoiset, mutta järeämmän oloiset. Myös alumiinisen kaaren korjauspala, muttei kankaan paikkasarjaa.

-Vesipilari ulkoteltta 3000mm, pohja 5000mm.

-Teltan sisäkorkeus 90cm, laskee jalkopäähän.

-Mitattu paino 2,56kg itse tehdyn maavaatteen kanssa.

-Helppo ja nopea kasata yksin.

-Sisämitat 135cm x 220cm

Takaosassa telttaa on isohko tuuletusräppänä sisäteltassa, ilmanvaihtoa on hyvä olla. Näin estetään osittain kondensaatiota. Ulkoteltassa on teltan molemmissa päissä tuuletusräppänät ja toisessa päässä sen saa suljettua kokonaan vetoketjulla, jos tuisku ja tuuli yltyy liian kiivaaksi. Tällä estetään sisäteltan kastuminen.

Narulle oli lenkit sekä teltan etu- ja taka-osassa. Itse joutui virittelemään “varuste/kuivaus” narut.

Pressusta leikkasin maavaatteen eteiseen, helpottaa huomattavasti liikkumista teltaan sisälle/ulos. Sekä varusteiden säilytystä, kun ei tarvitse paljaalla mättäällä rinkkoja makuuttaa. Absidi on riittävän kokoinen parille rinkalle, tyhjä Fjällräven Kajka 65l rekvisiittana mittasuhteille. Lisäpainoa itsetehdystä maavaatteesta tulee edes 100g.

Telttan ulkokangas ja sisäkangas kiinnitetään ensimmäisellä pystytyksellä toisiinsa, seuraavilla kerroilla teltta nousee pystyyn kokonaisuudessaan kahden telttakepin voimilla. Yksin pystyttäminen oli todella helppoa. Teltan kangasta en saanut kotipihassa ihan niin kireälle kuin olisin halunnut, mutta paikka oli hieman toiselta reunalta korkeampi niin siksi pystytys ei ollut ”täydellinen”. Jos tarvetta ei sisäteltalle ole niin teltta on myös mahdollista pystyttää ilman sitä. Tällä tavoin saadaan teltan painoa alas.

Teltan sisällä oven vieressä on säilytystaskut molemmilla puolilla. Tässä tulikin ensimmäinen negatiivinen asia johon törmäsin telttaa kasatessa takaisin, nimittäin toisen taskun tikkaus oli lähtenyt pakoon ja tasku alkanut purkautua irti sisäteltasta. Ei mikään iso juttu, mutta kaivettava itse neula ja lanka esiin korjausta varten. ”Kuivausnarut” joutui itse virittämään, valmiita lenkurat kyllä teltasta näille löytyi.

Toinen asia mikä ei ollut mieleinen, oli kaksiosainen vetoketju ovelle. Oviaukon alaosassa on oma vetoketju ja yläosan kaaressa oma vetoketju. Kun vetoketjut ovat yhtenäiset, saa ilmanvaihto ”räppänän” laitettua teltan yläosaan, nyt tuuletusräppänän joutui jättämään auki lähelle oikeaa alakulmaa oviaukossa. Kesällä ei ongelmaa, mutta nyt tuulenvire osuu toisen nukkujan päähän ja yöllä lämpötila laski kuitenkin +5 asteeseen.

Loppufiilikset…

Tilatessa telttaa lähdin liikenteeseen ajatuksella, että jos se ei miellytä niin lähtee takaisin vaikka onkin vain 80e hintainen. Kaksi asiaa mietitytti ja internetin maailmasta vastausta en niihin löytänyt.

Ensimmäinen, absidin koko, riittääkö se rinkoille ja voiko siinä tehdä keittimellä ruokaa. Kyllä riittää ja kyllä voi. Täysin optimaalinen se ei ole, koska teltta koostuu kahdesta telttakepistä. Isommat teltat kolmesta telttakepistä joten absidi on tällöin isompi.

Riittääkö teltassa tilss kahdelle. Tavallaan riittää. Vaimon kanssa olemme ”keskikokoisia”. Meille tilaa on riittävästi, mutta jos elo- pituutta/painoa on enemmän, voi telttailu alkaa tuntua turhan tuskalliselta. Asia mikä kannattaa huomata, että teltassa on sisäkorkeutta korkeimmillaan 90cm ja leveyttä per nukkuja noin makuualustan verran plus vartti.

4ADD4A19-F412-4F9B-8B4C-EC51E58B1E85.jpeg

Pidemmillä vaelluksilla, ehkä tilaa voisi tarvita enemmän, varsinkin kylmän vuoden ajan aikana. Teltan kestävyys on vielä mysteeri, mutta päällikankaat, alumiiniset telttakepit, muovisoljet, saumaukset ja vetoketjut ainakin ensi kosketukselta tuntuvat ok:lta.

Teltta ei ole kevyemmästä päästä eikä painavimmasta, mutta ehkä tämä kertoo jotain materiaalien paksuudesta ja kestävyydestä. Ainoa isoin moite minulla oli oviaukon kaksi erillistä vetoketjua.

Previous
Previous

OAC XCD GT 160 -ekan talven fiilikset?

Next
Next

Mistä vettä pidemmillä retkillä? Veden puhdistin - Grayl Geopress Purifier