Syksyinen päiväretki - Kopparnäs-Störsvik

Inkoossa sijatseva virkistysalue Kopparnäs-Störsvik tarjoaa päiväretkeilijälle paljon katseltavaa mihin vuodenaikaan vain. Alati vaihtuva merimaisema tervehtii kulkijaa jokaisena vuodenaikana erilailla. Vaikka aurinkoisena lokakuun päivänä ruskan kukoistaessa fiilis kaillioilla kulkiessa on mitä mahtavin, voin kuvitella hyvin viihtyväni kameran kanssa tällä alueella vaikka piiskaavassa sateessa merituulen puhaltaen tyrskyjä kallioita vasten.

Polkuja ja nuotiopaikkoja

Alueen karttaa tutkaillessa näyttäisi siltä että yksi reitti varsinaisesti menisi alueella. Mutta polkuja menee sinne tänne ympäri metsikköä ja kulkeminen on helppoa, pari pyöräilijääkin näkyi kallioita pitkin ajelemassa. Tämä pitäisi melkein itsekin kokeilla läskipyörällä joku kerta. Helppokulkuista ja paikoitellen teknistä reittiä olisi ainakin maisemien puolesta ilo ajella.

Lähdimme Kallioniemen P-paikalta kävelemään ja sunnuntaina paikalla oli monta muutakin kulkijaa, verrattuna Porkkalanniemeen jossa oli kesällä yllättävän vähän. Uutta grillikatosta rakennettiin pariinkin paikkaan ja vanhat hyvä kuntoiset grillikatokset olivat kovassa käytössä. Ainakin ensimmäisellä tulipaikalla oli halkoja koko talveksi.

Yllättävän hyvin aika kuluu ihmetellessä ja nauttiessa maisemista. Nelisen tuntia tuli tutkittua rantakallioita ja kivikoita sekä pidettyä lounastaukoa hieman syvemmällä metsässä, tuulelta suojassa.

Meduusoita? Suomessa?

Tiesin että Itämeressä on meduusoita, mutta en ollut ikinä niitä nähnyt. Nyt niitä uiskenteli useassa paikassa ja monia yksilöitä. Korvameduusa on ihmiselle vaaraton, syövät pääsääntöisesti eläinplanktonia. Meduusat alkavat olla ilmeisesti elämänkaaren lopussa, rannalta ja vedestä löytyi useita kuolleita yksilöitä. Näyttävät ihan limaklönteiltä maalla ollessa, mutta vedessä liikkuessa ovat hienon näköisiä! Meduusat eivät selviä talven yli ja ovat tehneet jo suvunjatkamisen eteen tehtävänsä, ilmeisesti hedelmöittyneet polyypit alkavat rantakallioilta ensi keväänä uuden elämän kierron.. Alla yksi video kuvattuna 360 kameralla veden alta.

Korvameduusa Itämeressä uimassa - Kopparnäs-Störvik

Kiersimme verkkaiseen tahtiin Klobbackan ja tätä pitemmälle emme tällä kertaa päässeet vaikka mieli olisi tehnyt. Jäipähän seuraavalle kerralle myöskin tutkittavaa. Ja matka voikin alkaa virkistysalueen toisesta päästä koska P-Paikkoja on useampia alueen molemmissa päissä. Tarkemmat tiedot ja alueen kartan löytää osoitteesta www.uuvi.fi

Takaisin päin kävellessä aurinko laski ja hämärä alkoi laskeutua merelle sekä kallioille. Takaisinpäin ajaessa hiekkatiellä kannattaa ajella varovasti varsinkin illan hämärtyessä, peuroja ja kauriita voi liikkua näillä main enemmänkin. Kesällä Porkkalanniemestä takakaisin ajaessa näimme hirviä ja pelloilla käyskentelemässä lähemmäs viisikymmentä peuraa/kaurista.











Previous
Previous

Kukuljärven kierros - Kymijoelta Huuhkajavuorelle

Next
Next

Pyhä-Luosto kansallispuisto